måndag, september 27, 2010

Synen - blåbär

(fortsättning från förra veckan, "Synen")
...Blåbär är ännu en fantastisk växt och en av de vanligaste vi har här i Sverige. Våra skogar är fulla av bären men enligt en artikel i Dagens Nyheter måndagen 14 september 2009 "Svenskarna rena blåbär på att ta vara på bären" är vi dessvärre inte speciellt bra på att utnyttja den resursen. Av de 250 000 ton bär som mognar varje år så är det bara fem procent som tas till vara.
Men om man nu bestämmer sig för att i alla fall plocka lite blåbär eller köpa så är användningsområdet stort. Bären är rika på vitaminer, mineraler och antioxidanter och har många positiva effekter på hälsan. Några exempel är förebyggande vid hjärt- och kärlsjukdom och förbättring av minnet och synen. Blåbär innehåller precis som ringblomma lutein och de är en bra kombination för ögat som jag skrev förra veckan.
Jag känner en person som har stora problem med sin syn. Hon har både grå- och grön starr och gula fläcken. Hon har provat några olika kosttillskott för att förbättra synen och slutligen fastnat för ett som heter Visiomaxi. Det är ett preparat med just blåbär och ringblomma som hon tydligt märker att hon ser bättre av.
Har man synproblem liknade de jag har beskrivit eller vill upprätthålla en bra syn så tycker jag att man ska ge sig själv en chans att förbättra eller bibehålla genom kost och kosttillskott. Man kan prova sig fram lite som personen jag beskrev och kanske hitta någonting som fungerar.
Förutom att blåbär är jättenyttiga så är de, i mitt tycke, också jättegoda och det finns mycket man kan göra utöver den klassiska bläbärssylten. På Recepten.se finns en rad recept på bland annat blåbärsbullar, blåbärsglass och blåbärspaj.
Vill man prova någonting drickbart förutom blåbärssaft så kanske "Ekologisk cider med smak av blåbär" kan vara något. Den lanserades av Kiviks Musteri för bara några veckor sedan.
Ja, nu känns det som att sommaren definitivt är över förutom möjligtvis en släng av brittsommar om vi har tur. Dags att helt vända blicken mot härlig höst.
Nästa vecka är det ny månad och nytt ämne!

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Mikaela sa...

Blåbär och tillskott av blåbär har sådana otroliga egenskaper för hälsan! Förbättrar koordinationen, minnet och balansen. Ska även vara väldigt effektivt för åldersrelaterade försämringar av hjärnan och är bra för synen. Jag blandar ofta blåbär i smoothies och protein shakes tillsammans med andra superfrukter.

Lotta sa...

Hej Mikaela, jag håller med dig. Blåbär är helt enkelt ett fantastiskt bär!