måndag, oktober 31, 2011

BalansBoken - kosten

(fortsättning från i torsdags, "BalansBoken - bra kost och träning som grund")
Människokroppen består av celler. För att kroppen ska fungera måste vi tillföra näringsämnen. De delas in i sex grupper:

• Vatten
• Protein
• Fett
• Kolhydrater
• Vitaminer
• Mineraler

För att må bra och vara i balans behöver man alltså få i sig de här näringsämnena.
Det jag tycker att man ska tänka på är tre saker:

• Att ta reda på hur mycket av varje näringsämne man behöver.
• Att det är bra produkter man äter oavsett om det är i form av mat eller kosttillskott.
• Att sättet man får i sig dessa näringsämnen måste läggas upp utifrån den person man är.

Om vi börjar med mängden så finns det olika teorier och inriktningar. Statens Livsmedelsverk (SLV) går ut med Svenska näringsrekommendationer (SNR) på hur de anser att man ska äta. Utöver det så finns det många olika kostmetoder som till exempel medelhavsdieten och GI-metoden. Det är bra att ägna lite tid åt att antingen själv läsa om de olika inriktningarna och bestämma vad man tror är rätt och passar en bäst, eller att be om professionell hjälp.

Vad det gäller produkterna är det viktigt att det är bra råvaror oavsett om det är i form av mat eller kosttillskott. Jag tycker att man i så stor mån som möjligt ska köpa alternativt odlade produkter. Alternativ odling är ett samlingsbegrepp för biodynamisk, organisk/biologisk, naturenlig eller ekologisk odling. Gemensamt för de alternativa odlingsformerna är att de inte använder konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel, därutöver skiljer de sig en del sinsemellan. Näringsrik jord och att grödorna får mogna ordentligt är viktigt för att de ska hålla god kvalité och bli riktigt nyttiga. På kosttillskott kan man ibland läsa att de är odlade i speciellt näringsrik jord. Sedan tycker jag och många med mig att alternativt odlade produkter är godare, de smakar mycket mer, så bara det kan ju vara anledning nog att köpa dem.

Sedan har vi på vilket sätt vi ska få i oss de näringsämnen vi behöver. Det bästa är ju förstås att själv laga all mat från grunden, men det har många varken intresse eller ork till. Det viktiga är att tänka efter hur man själv fungerar och sedan utgå ifrån det. Inte ha någon drömbild om att man varje dag ska stå och laga varierande, näringsriktig mat som ska serveras med välkomponerade sallader. Det är något som kanske fungerar en till två veckor, när man känner sig inspirerad av ”nyhetens behag”, sedan är det lätt att falla tillbaka in i gamla vanor och mönster, människan är som bekant ett vanedjur. Då är det bättre att söka efter en lösning som fungerar i längden. Det kanske inte är lika spännande att ”skynda långsamt” men för de flesta ger det resultat. Det handlar om att få i sig den näring man behöver för att må bra, orka med och hålla sig friskare.

En bra hjälp med att få i sig alla näringsämnen är kosttillskott. Kosttillskott är inte något som ska vara istället för mat utan just ett tillskott tillsammans med mat. Om man är en person som lagar en del mat själv, men också äter hel- och halvfabrikat och inte gör en sallad med minst fem grönsaker varje dag, då kan kosttillskott verkligen fylla en funktion.
(fortsättning följer på torsdag)

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: