torsdag, maj 31, 2007

Goda bakterier - försiktighet med antibiotika

(fortsättning från igår)
...Som jag skrev i måndags så kan antibiotika störa tarmflorans innehåll. Antibiotika kan vara fantastiskt bra när det verkligen behövs men är ingenting man ska äta i onödan så länge det finns några alternativ. Det tar kroppen cirka 1,5 år att återgå till det normala efter en kur. Den bredspektriga antibiotikan har djupgående effekter på den nomala floran och slår ut både de goda och dåliga bakterierna.
Det man kan tänka på om man äter antibiotika är att under tiden äta kost som innehåller lactobakterier. Det finns också preparat att köpa i hälsokosten som man kan börja ta direkt efter avslutad kur som hjälper kroppen att snabbare komma i balans.
Förutsättningen för att tillförseln av lactobakterier genom födan ska fungera är att bakterierna kan överleva den sura miljön i magsäcken och få fäste på tarmslemhinnan. Någonting som jag och flera andra jag känner har provat och varit väldigt nöjda med är Holistic Horizons produkter framtagna av Robert Gray.
Det är... (forsättning imorgon)

Andra bloggar om: ,

onsdag, maj 30, 2007

Goda bakterier - lactobakterier

(fortsättning från igår)
...Om vi ser lite närmare på immunförsvaret i tarmen och bakteriefloran så gäller det alltså att ha tillräckligt mycket goda bakterier i tarmen. Där har mjölksyrebakterier i kosten en viktig roll. Pribiotiska lacto- och bifidobakterier tillsätts idag i allt fler livsmedel som fil, yoghurt och fruktdrycker. Lactobakterier finns också naturligt i till exempel syrade grönsaker, gravlax, oliver, kapris, pickles, ost, surkål, saltgurka och salami.
En anledning till att vi idag får i oss för lite av de nyttiga lactobakterierna är kyl- och frysskåpen. De har ersatt mjölksyrafermenteringen(mjölksyrajäsningen) som konserveringsmetod.
Tidningen Hälsa hade en artikel "Håll dig frisk med nyttiga bakterier" i nummer 5 från 2006. Där står bland annat följande att läsa av Göran Molin, professor i livsmedelshygien vid Lunds universitet."- En återgång till gamla tiders vana att dagligen äta ofarliga bakterier skulle ge en bättre folkhälsa, tror Göran Molin. Vi skulle kunna få mindre hjärt-kärlsjukdomar, allergier, reumatism och inflammatoriska tarmsjukdomar. Kanske också fetma."
Som jag skrev... (fortsättning imorgon)

Andra bloggar om: , , , , , ,

tisdag, maj 29, 2007

Goda bakterier - immunförsvaret

(fortsättning från igår)
...Det förutsätter goda levnadsvanor i grunden, med en hälsosam kost, rik på frukt och grönsaker, fibrer och med rätt sammansättning av fettsyror. Där spelar de essentiella(livsnödvändiga) fettsyrorna omega-3 och omega-6 en viktig roll. Att vistas utomhus är ett annat sätt att hålla sig frisk och stark och motion förstås. Motion är också ett bra sätt att hantera stress och det är viktigt för bland annat tarmfloran. Även sömnen hänger ihop med immunförsvaret och att vila då och då för återhämtning.
Det som jag har skrivit nu om goda levnadsvanor är något som de flesta människor känner till men ibland glömmer bort eller inte har tid med. Men det är otroligt viktigt att hitta en bra balans i sina levnadsvanor om man ska orka i längden. Som vi alla känner till i dagens sämhälle är det svårt att hinna sätta sig in i saker ordentligt och sedan följa det till hundra procent. Veta exakt vad man ska äta till exempel men man kan försöka hitta en "gyllene medelväg". Äta en hyfsad kost, röra på sig lite grann, stanna hemma en feberfri dag efter en infektion med feber så att kroppen har en chans att komma igen. Där tycker jag att det märks en tydlig skillnad idag. Mot slutet av en infektion eller precis när den har gått över är många människor på jobbet igen fast kroppen är försvagad efter sjukdom. Det är synd och där tror jag att vissa människor har tappat en viktig kunskap om kroppen eller inte bryr sig om den. Kroppen behöver återhämtningstid vare sig vi vill det eller inte.
Så återigen denna balans, att få in det vi behöver i en pressad tillvaro. Om vi ser lite närmare... (forsättning imorgon)

Andra bloggar om: , , , ,

måndag, maj 28, 2007

Goda bakterier

"70 procent av immunförsvaret sitter i magen" har ni kanske sett och hört i tv-reklamen? Mer preciserat i tarmen. Där finns den så viktiga tarmfloran i form av olika bakterier. Bakteriefloran hos en vuxen person uppgår till cirka ett kilo och är därmed ett av kroppens största organ. Att en balanserad, fungerande tarmflora är mycket viktigt för vårt immunförsvar tror jag att fler har börjat förstå idag.
Bakteriefloran påverkas bland annat av matvanor och intag av vissa läkemedel. Fiberrik mat är bra och av stor betydelse och mjölksyrebakterier har en speciellt positiv påverkan. Däremot kan antibiotikabehandling, stress och dåliga matvanor störa tarmflorans innehåll.
Om vi ser till hela immunförsvaret i kroppen så behöver vi hålla det i trim för att undvika sjukdom. Det förutsätter... (fortsättning imorgon)

Andra bloggar om: , , , ,

fredag, maj 25, 2007

Fettsyror - vid viktnedgång?

(fortsättning från igår)
...Vad det gäller vuxna och intag av omega-3 och omega-6 rekommenderar SNR, Svensk näringsrekommendation, att 10 procent av det totala fettintaget ska komma därifrån för att undvika bristsjukdomar. Det totala fettintaget per dag bör vara mellan 20-25 energiprocent, så det blir alltså 10 procent på de 20-25 energiprocenten. Översätter man det i måltider så rekommenderas fisk, helst fet, 3 gånger i veckan.
Det är också viktigt att tänka på om man ska försöka gå ner i vikt. Många bantningsdieter är extremt fettfattiga och då är det nödvändigt att äta en bra kombination av fettsyror. Dessutom ökar fleromättat fett kroppens fettförbränning och det verkar som omega-3 fettsyrorna är allra bäst på det. I några fiskoljestudier har man sett viktminskning som ett bifynd bland försökspersonerna.
Trevlig helg!

Andra bloggar om: , , ,

torsdag, maj 24, 2007

Fettsyror - viktigt för barn

(fortsättning från igår)
...Barn har ett större energibehov per kilo kroppsvikt än vuxna. Därför behöver de mer näringstät mat än vi. Fett är ett nödvändigt ämne för små barn och deras utveckling och det är viktigt att föräldrarnas intag inte översätts på barnen. Idag pratar man mycket om barnfetma och det är bra att det uppmärksammas med det får inte gå till överdrift. Det gäller också att hålla isär vilket fett man pratar om. Barn rekommenderas fet fisk 3 - 4 gånger per vecka eller kosttillskott bestående av fiskolja eller linfröolja.
För en normal utveckling av fostret vid graviditet är de essentiella fettsyrorna viktiga. Speciellt under den senare delen av graviditeten då barnets hjärna, syn och inlärningsförmåga utvecklas samt under den första levnadsmånaden. Fet fisk behövs regelbundet under graviditeten och vid amning men kvinnor uppmanas ofta till försiktighet på grund av miljöföroreningar. Då kan man istället välja ett kosttillskott av omega-3 fettsyra.
Vad det gäller vuxna... (fortsättning imorgon)

Andra bloggar om: , , ,

onsdag, maj 23, 2007

Fettsyror - omega-6

(fortsättning från igår)
...Omega-6 har också många viktiga hälsoeffekter. Även den är viktig för hjärnan på många sätt som vid inlärning, läs- och skrivförmåga och koordination. Liksom omega-3 är den också bra för synen, immunförsvaret och huden.
Men en del omega-6 fettsyror har också specifika hälsoeffekter som till exempel GLA, gammalinolen syra. Den lindrar vid eksem, klimakteriebesvär och PMS.
Så var finns då omega-6?
I alla oljor. Mest i majs-, solros-, druvkärn- och tistelolja. Vidare i kött, inälvsmat, fet fisk, äggula, nattljusolja, svarta vinbärskärnor, gurkörtsfrö och hampafrö.
Vad det gäller barn och essentiella fettsyror finns det en del att tänka på.
Barn... (fortsättning imorgon)

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,