tisdag, maj 22, 2007

Fettsyror - omega-3

(fortsättning från igår)
...Om man ser närmare på raden av hälsoeffekter för omega-3 så blir det ett stort antal. Det har gjorts studier på flera områden som allergi, astma, cancer, demens, depression, typ 2 diabetes, dyslexi och ADHD, inflammatoriska tarmsjukdomar, reumatism, syn, immunförsvaret och huden. Omega-3 har haft en mer eller mindre positiv inverkan på de tillstånden men på vissa områden behövs fler studier. Tidningen Hälsa hade en ganska omfattande artikel på fem sidor som till största delen handlade om hälsoeffekter i samband med omega-3. Det var i nummer 2, februari 2007. Annars är det skyddet mot hjärt- och kärlsjukdomar som är mest studerat och känt.
Så var det då detta med "fisk och klokhet". 30 procent av vävnaden i hjärnan består av essentiella fettsyror som bland annat finns rikligt i främst fet fisk. De frigörs ständigt från hjärnan och måste ersättas för att den ska kunna fungera normalt.
Omega-3 finns mest i fet fisk som lax, sill, strömming, makrill, sardiner och ål. Den finns också i rapsolja, linfröolja, camelinaolja, hampafröolja, linfrön, valnötter, sojaprodukter, gröna bladgrönsaker och havsalger.
Omega-6... (fortsättning imorgon)

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: