tisdag, maj 29, 2007

Goda bakterier - immunförsvaret

(fortsättning från igår)
...Det förutsätter goda levnadsvanor i grunden, med en hälsosam kost, rik på frukt och grönsaker, fibrer och med rätt sammansättning av fettsyror. Där spelar de essentiella(livsnödvändiga) fettsyrorna omega-3 och omega-6 en viktig roll. Att vistas utomhus är ett annat sätt att hålla sig frisk och stark och motion förstås. Motion är också ett bra sätt att hantera stress och det är viktigt för bland annat tarmfloran. Även sömnen hänger ihop med immunförsvaret och att vila då och då för återhämtning.
Det som jag har skrivit nu om goda levnadsvanor är något som de flesta människor känner till men ibland glömmer bort eller inte har tid med. Men det är otroligt viktigt att hitta en bra balans i sina levnadsvanor om man ska orka i längden. Som vi alla känner till i dagens sämhälle är det svårt att hinna sätta sig in i saker ordentligt och sedan följa det till hundra procent. Veta exakt vad man ska äta till exempel men man kan försöka hitta en "gyllene medelväg". Äta en hyfsad kost, röra på sig lite grann, stanna hemma en feberfri dag efter en infektion med feber så att kroppen har en chans att komma igen. Där tycker jag att det märks en tydlig skillnad idag. Mot slutet av en infektion eller precis när den har gått över är många människor på jobbet igen fast kroppen är försvagad efter sjukdom. Det är synd och där tror jag att vissa människor har tappat en viktig kunskap om kroppen eller inte bryr sig om den. Kroppen behöver återhämtningstid vare sig vi vill det eller inte.
Så återigen denna balans, att få in det vi behöver i en pressad tillvaro. Om vi ser lite närmare... (forsättning imorgon)

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: