onsdag, maj 30, 2007

Goda bakterier - lactobakterier

(fortsättning från igår)
...Om vi ser lite närmare på immunförsvaret i tarmen och bakteriefloran så gäller det alltså att ha tillräckligt mycket goda bakterier i tarmen. Där har mjölksyrebakterier i kosten en viktig roll. Pribiotiska lacto- och bifidobakterier tillsätts idag i allt fler livsmedel som fil, yoghurt och fruktdrycker. Lactobakterier finns också naturligt i till exempel syrade grönsaker, gravlax, oliver, kapris, pickles, ost, surkål, saltgurka och salami.
En anledning till att vi idag får i oss för lite av de nyttiga lactobakterierna är kyl- och frysskåpen. De har ersatt mjölksyrafermenteringen(mjölksyrajäsningen) som konserveringsmetod.
Tidningen Hälsa hade en artikel "Håll dig frisk med nyttiga bakterier" i nummer 5 från 2006. Där står bland annat följande att läsa av Göran Molin, professor i livsmedelshygien vid Lunds universitet."- En återgång till gamla tiders vana att dagligen äta ofarliga bakterier skulle ge en bättre folkhälsa, tror Göran Molin. Vi skulle kunna få mindre hjärt-kärlsjukdomar, allergier, reumatism och inflammatoriska tarmsjukdomar. Kanske också fetma."
Som jag skrev... (fortsättning imorgon)

Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: