tisdag, maj 15, 2007

Salt - en hjärtsjukdomsrisk?

(fortsättning från igår)
...Salt har en stor inverkan på bland annat hjärtsjukdomar. Var fjärde svensk över tjugo år har högt blodtryck. Ett begränsat saltintag borde vara den första kostförändringen som läkare rekommenderar sina blodtryckspatienter men vad jag har förstått så ser det tyvärr inte riktigt ut så idag.
Svenska Dagbladet hade en intressant artikel 25 april 2007. Den handlade om att enligt en stor amerikansk studie minskade risken för att dö i hjärtsjukdomar upp till 35 procent även för personer med ett normalt tryck om de minskade på saltet. Det stod också att varje år får 30 000 svenskar stroke och 27 000 får hjärtinfarkt och att det alltså är någonting som delvis går att påverka med ett lägre saltintag.
I ljuset av detta är det kanske värt att ta sig en extra funderare på saltet man äter.
Trevlig Kristi himmelsfärdshelg!

Läs mer om blodtryck på blodtryck.org.
Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: