måndag, juni 04, 2007

Grönsaker

Vikten av att äta grönsaker är nog de flesta människor medvetna om. Konsumtionen har ökat lite de senaste åren och idag äter varje svensk ungefär 47 kilo färska grönsaker och rotfrukter om året.
Grönsaker är rika på mineraler, vitaminer och fibrer... men är det verkligen hela sanningen? Inte lika självklart som man tror och då är det vitaminerna och mineralerna jag tänker på.
Näringsvärdet i grönsaker kan ha stora variationer. Det kan exempelvis bero på antal soltimmar, mognadsgrad, gödslingsmetoder eller hur urlakad jorden är.Vitaminer och mineraler är också känsliga på olika sätt. Mineraler och spårämnen kan urlakas vid kokning. De fettlösliga vitaminerna A, D, E och K är känsliga för ljus, förutom vitamin K, och luftens syre. De vattenlösliga vitaminerna , B-gruppen och C, är dessutom känsliga för värme och vattenurlakning.
Med alla dessa omständigheter framstår inte näringsvärdet i grönsaker lika självklart längre, eller hur?
En konsekvens kan bli... (fortsättning imorgon)

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: