tisdag, juni 05, 2007

Grönsaker - folsyrabrist

(fortsättning från igår)
...En konsekvens kan bli folsyrabrist, en av västvärldens glömda bristsjukdomar.
Folsyra är en B-vitamin som är mycket känslig och kan försvinna med 70-90 procent vid matlagning. Grönsaksmässigt är de bästa källorna gröna bladgrönsaker som spenat, grönkål, broccoli och grönsallad.
Folsyra behövs vid celldelning och proteinomsättning. Man rekommenderar idag gravida att inta extra folsyra, gärna en månad innan om det är en planerad graviditet eftersom den har en livsviktig betydelse i ett tidigt skede. Spontana aborter, för tidigt födda barn och ryggmärgsbråck kan förebyggas med tillskott av folsyra. Brist kopplas också till demensutveckling och depressioner. Forskningen fokuserar mycket på sjukdomen Alzeimer.
Att tänka på är också att vissa läkemedel förstör folsyra som till exempel antibiotika, trimetroprim och antiepileptiska mediciner.
Men hur får man då i sig det man behöver?
Själv använder jag... (forsättning på torsdag)
Trevlig nationaldag!

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: