måndag, februari 16, 2009

Lågintensiv träning

Oavsett om nyårslöftet var eller inte var att börja röra på sig så är det en god idé. Som de flesta känner till så finns det mycket att vinna och ingenting att förlora med att motionera.
Vad är då egentligen lågintensiv träning?
Det är en form som passar de allra flesta, nybörjare, otränade, äldre och personer med olika typer av besvär som övervikt, cirkulationsbesvär, diabetes och belastningsskador i skelett och leder. Lite mer om detta kan du läsa i mitt blogginlägg "Motion - lågintensiv träning".
Det här är en årstid när många känner sig trötta och hängiga och även om det känns motigt att sätta igång och träna så blir man ganska snabbt piggare. De flesta blir gladare, får bättre självförtroende och trivs bättre med sig själva. Livskvalitén förbättras men livet blir också längre, ganska mycket längre faktiskt.
För drygt ett år sedan, tisdagen 29 januari 2008, kunde man i Dagens Nyheter läsa artikeln "Nu är det bevisat: Motion gör dig tio år yngre". Brittiska och amerikanska forskare kunde nu för första gången visa att fysisk träning påverkade åldrandet på cellnivå. Studien visade att den som motionerade minst tre timmar i veckan var biologiskt tio år yngre i kroppen än den som inte tränade. Det kan ju vara något att tänka på när motivationen tryter och soffan framför tv:n känns mer lockande än ett träningspass.
Ett sedan tidigare känt faktum är att risken för att drabbas av sjukdomar som till exempel hjärtinfarkt, stroke, benskörhet och Alzheimer minskar när man tränar.
Sedan är då frågan, ska man gå iväg och träna eller träna hemma?
När man bestämmer sig för det så tycker jag att man ska utgå ifrån att den bästa träningen är den som blir av.
För den som tycker om att träna hemma så hade Dagens Nyheter en del bra förslag. Ett handlade om balansbollen även kallad coreboll, stabilitetsboll eller fitball. Jag vet flera som använder sig av den hemma och tycker att den är väldigt bra. Läs mer i artikeln "Så tränar du enkelt hemma" från söndagen 11 januari 2009.
När det... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: