måndag, december 14, 2009

Kultur på recept - natur

(fortsättning från förra veckan, "Kultur på recept")
...Hos dem hittar du också trädgårdsterapi som även det räknas till "kultur på recept" under natur och trädgårdsupplevelser.
Apropå trädgårdsupplevelser så hade jag en fantastisk sådan i somras, Sofieros slottsträdgård. Den var makalös! Jag förstår verkligen att den blev utnämnd till Sveriges vackraste park 2009. Trädgården är full av olika miljöer och roliga detaljer exempelvis små äppelträd, såg det i alla fall ut som, inte högre än 3-4 decimeter med äpplen på! Och underbara rabatter med färger som jag inte sett på vissa blommor förut. Är man det minsta intresserad av växter och blommor så tycker jag verkligen att man ska bege sig dit. Säkert kommer Helsingborgs vårdcentral att skriva ut några "Sofieros" på recept, det ligger ju också så nära till.
Något annat som ligger så nära som mitt i Helsingborg är Fredriksdal museer och trädgårdar. Där har jag själv inte varit, ännu.
En trädgård jag däremot har besökt många gånger och som kan pigga upp lite den här kalla och mörka årstiden är Bergianska trädgården i Stockholm med sina två stora växthus. Där kan man strosa runt i grönskan och njuta av värmen och ljuset.
Sedan har vi också trädgårdar som mer aktivt går in för att rehabilitera människor så kallade rehabiliteringsträdgårdar. Vill du läsa mer om det kan du gå in på mitt blogginlägg "Miljö - naturen".
Jag hoppas verkligen att projektet "Kultur på recept" kommer att fungera men hur det nu än faller ut så är jag glad för att det överhuvudtaget har fått en chans att prövas. Jag tycker att det tyder på en attitydförändring och en vilja att se på människan ur ett mer holistiskt perspektiv.
Som jag ser det så ökar det chansen för människor att bli friska och må bra.
Nu går jag på julledigt och är åter skrivandes i februari.
God Jul och Gott Nytt År!

Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: