måndag, november 28, 2011

BalansBoken - naturläkemedel

(fortsättning från i torsdags, "BalansBoken - bästa hälsotipset")
De tidigaste detaljerade uppgifterna om örter och deras användning sträcker sig långt tillbaka i tiden. Flera tusen år före Kristus levde den legendariska "röde" kejsaren Shen-Nung i Kina. Han lär systematiskt ha prövat ett antal olika örter på sig själv och sedan skrivit ner vilken verkan de hade på människokroppen. Idag ser det lite annorlunda ut och vissa örter har tagit steget över till naturläkemedel.
Sedan 1 juli 1993 har vi i Sverige en läkemedelslag som innebär att naturläkemedel formellt sett betraktas som läkemedel, men användandet beror på vilka problem man har. Naturläkemedel får bara rekommenderas vid besvär eller tillstånd som lämpar sig för egenvård, alltså besvär som inte kräver behandling av läkare.
Kontrollen av naturläkemedel är hög. Läkemedelsverket kontrollerar:

• Säkerhet
• Effekt
• Kvalitet
• Tillverkning

Kontrollen är likadan som den som görs på läkemedel. Den enda skillnaden är att naturläkemedel under säkerhet och effekt kan ”godkännas grundad på väletablerad medicinsk användning och/eller vetenskapliga studier”. Medan läkemedel enbart ”godkänns grundad på resultat från vetenskapliga studier”.

”Dina läkemedel skall vara dina livsmedel, Din mat skall vara din medicin.”
De orden kommer från Hippokrates, den grekiska läkaren som var verksam på ön Kos cirka 400 år f Kr. Han brukar allmänt kallas för läkekonstens fader.

Jag håller med Hippokrates i de tankegångarna, det är rätt ände att börja i. Jag ser det som tre steg där första steget är bra kost. Med det kan man upprätthålla hälsa och förebygga mycket ohälsa. Att förebygga borde vi ägna oss mer åt, det kräver mindre arbete än att åtgärda ett problem. Jag har hört många människor som har blivit förvånade över all tid och allt arbete som krävs för att bli frisk efter en sjukdom.

Det andra steget, om det behövs, är naturläkemedel. Om de problem man har ligger inom ramen för naturläkemedel är det värt ett försök. De har inte samma koncentration som läkemedel, mildare verkan och därför inte heller några påtagliga biverkningar.

Om de två stegen inte räcker, kommer vi fram till det tredje steget, som är läkemedel. Det är tråkigt att många här i Sverige går direkt till läkemedel framförallt med tanke på alla biverkningar. Kanske beror det på att det är så enkelt att ta en tablett med snabb effekt. Många människor har inte heller tillräcklig kunskap om vilka otroliga effekter det går att få med kost och naturläkemedel.
Hur det nu än är med den saken så går det i alla fall för mig i turordningen kost, naturläkemedel, läkemedel.
(fortsättning följer på torsdag)

Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: