BalansBoken - örter och egenvård
(fortsättning från i måndags, "BalansBoken - rekommendationer för träning")
I Sverige är vi inte så bra på att använda medicinalväxter och det är verkligen synd. En stor, dåligt utnyttjad resurs skulle man kunna kalla det.
Det dröjde ända till 1800-talet innan farmakognosi blev en egen vetenskap. Farmakognosi är läran om naturprodukters roll som läkemedel. Men det går ju ändå framåt. Det märks ett större intresse för och en annan medvetenhet om växter och deras möjligheter som mat och medicin.
Örternas användningsområde
Örternas användningsområde är stort. Det vanligaste är nog vid olika åkommor, både för in- och utvärtes bruk. Men de används även mycket till matlagning och annat ätbart som sylt, saft och marmelad.
Timjan och vitlök är två välbekanta örter som används mycket till matlagning men som också har många positiva hälsoeffekter.
Timjan är bra vid:
• Astma
• Kikhosta
• Torrhosta
• Mun-, hals- och strupinflammation eller infektion
• Dålig andedräkt
• Parasiter i tunntarm, tjocktarm och ändtarm
• Sängvätning hos barn
Den går bra att använda under graviditet och amning och den har inga kända interaktioner med läkemedel.
Förutom att använda den i färsk form kan man köpa den i flytande form i hälsokostaffärer och blanda den med vatten eller använda den i torrvikt.
Timjan kan också användas som en huskur för att lätta upp i luftvägarna. Koka upp lite vatten i en kastrull. Lägg i en till två teskedar timjan torkad till krydda. Ta sedan en handduk över huvudet och andas in ångorna från kastrullen.
Vitlöken är ett gammalt beprövat läkemedel, den har använts sedan urminnes tider men är idag klart underskattad. Förutom att den är god och billig, både i sin lökform och som kosttillskott (där den även finns i luktfri variant), så har den en lång rad hälsoeffekter.
Vitlök förebygger och är bra vid:
• Förkylningssymptom
• Högt blodtryck
• Svampinfektioner
• Förhöjda blodfetter
• Åldersdiabetes
Det är inte några problem att använda den vid graviditet och amning. Däremot vad det gäller interaktion med läkemedel så finns en liten risk för det tillsammans med blodförtunnande medel.
Det är ju allmänt känt att vitlök är bra mot vampyrer! Så även mot vår egen lilla vampyr, fästingen. Enligt en studie vid Lunds universitet fick hundra kustjägare som befann sig i fästingrika områden i Blekinge vara med i ett försök. Hälften fick vitlökskapslar och hälften sockerpiller. Antalet fästingbett var tydligt lägre hos de som hade ätit vitlökskapslar.
En annan för relativt många välkänd växt är aloe veran. Den nämns redan cirka 1500 år före Kristus i skriften "Papyrus Ebers", som handlar om egyptisk läkekonst och skrevs av den grekiske historieskrivaren Herodotos.
Aloe vera är en liljeväxt. Den används både för in- och utvärtes bruk.
Invärtes är den bra för att:
• Stärka immunförsvaret och slemhinnorna
• Den har en antiseptisk verkan mot ett flertal bakterier och svampar
• Oljar tarmen och kan lindra vid magkatarr
Jag vet också de som tycker att den är bra att gurgla sig med vid halsont.
För invärtes bruk ska man vara försiktig vid graviditet och amning men vid utvärtes bruk går det bra. Den har inga kända interaktioner med läkemedel.
Om man ska dricka aloe vera-juice ska man tänka på att ta den på fastande mage på morgonen, antingen hela dosen eller en del av dagsdosen. Ta också reda på att den är framtagen på ett riktigt sätt. Som jag skrev i kostavsnittet kan den vara så gott som verkningslös om den är processad på fel sätt. Den ska vara kallpressad och för att undgå en laxerande effekt så ska endast den inre filén användas, alternativt helbladsprocess där den har blivit filtrerad.
Priset på aloe vera-juice kan skilja en hel del så titta alltid att den är tillverkad på rätt sätt. Annars är det bättre att lägga de pengarna på någonting annat.
För utvärtes bruk används aloe vera i stor omfattning för vård av hudproblem. Det finns många hud- men också hårvårdsprodukter.
(fortsättning följer på måndag)
Andra bloggar om: BalansBoken, medicinalväxter, läkemedel, växter, vitlök, timjan, örter, astma, förkylning, högt blodtryck, diabetes, aloe verajuice, immunförsvar, bakterier, svamp, hud
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar