tisdag, juni 12, 2007

Kroppsmiljö - i vardagen

(fortsättning från igår)
...Kroppen använder sig av njurarna, levern, lungorna, tarmarna eller huden för att göra sig av med restprodukter. Saker man kan tänka på i vardagen som hjälper till med det arbetet är torrborstning som bland annat är ett bra sätt att få bort det som kroppen har rensat ut genom huden. Vidare att äta mycket grönsaker, de är utrensande. Där har gurka, som vissa tycker är en rätt onödig grönsak som mest innehåller vatten, en mycket bra effekt. Fibrer i alla former är viktigt att få i sig. De ser till att maten inte blir liggande för länge i kroppen och motverkar förstoppning. Äter man kost med lite fibrer och mycket kött finns det risk att den blir kvar i tarmarna längre och att det bildas gifter (toxiner) som återresorberas (återupptas). Det är förstås inte alls bra.
Även om man försöker hålla insidan fräsch med små medel i vardagen kanske det ändå behövs något mer genomgripande ibland. En ordentlig uppfräschning och utrensning.
Ett alternativ... (fortsättning imorgon)

Andra bloggar om: , , , , , , ,

måndag, juni 11, 2007

Kroppsmiljö

Jag var på en föreläsning för några år sedan som handlade om hälsa. Mannen som höll i föreläsningen sade: - Människor är väldigt noga med att tvätta sig på utsidan men insidan glömmer man bort.
Det tycker jag ger en bra bild. Jag hade nog aldrig tänkt att man skulle behöva "tvätta sig" på insidan men faktum är att vi samlar på oss slagg. Om man har mycket restprodukter i kroppen från till exempel dålig kost, rökning, alkohol, medicin och miljöföroreningar så kan en konsekvens bli en försämring av kroppens förmåga att ta upp näring. Då hjälper det inte om man lägger massor av tid och energi på att äta bra och nyttigt, kroppen kanske ändå bara kan tillgodogöra sig en liten, liten del. Så det är en viktig anledning till att "tvätta sig" på insidan, rensa bort slagg så att kroppen får ett bra näringsupptag.
Kroppen använder sig av... (fortsättning imorgon)

Andra bloggar om: ,

fredag, juni 08, 2007

Grönsaker - Living Greens

(fortsättning från igår)
..."Living Greens" är en blandnig av näringsrika sädeslag, korsblommiga grönsaker och vattenväxter i pulverform. Den innnehåller sexton ingredienser till exempel broccoli, grönkål, spirulina och havregräs. Växterna har odlats i näringsrik jord eller i ofördärvade vattenmiljöer och utan bekämpningsmedel. De är sedan torkade och gjorda till pulver. Det är alltså bra odlingsförutsättningar och bra tillvarataget vid skörd.
Varje morgon tar jag en tesked och blandar med vatten. Tycker man inte om smaken kan man prova med något annat till som äppeljuice, helst utan socker. Man ska dricka det så snart det är utrört för att få i sig all näring innan den börjar påverkas av de yttre omständigheterna.
Jag äter en hel del vanliga grönsaker också bland annat för att det är gott. Men jag både mår bra och mår bra av att veta att jag får i mig det kroppen behöver genom Living Greens. Då kan jag också välja de grönsaker jag äter i vanlig form mer fritt för allt utöver Living Greens blir som en bonus.
Trevlig helg!

Andra bloggar om: ,

torsdag, juni 07, 2007

Grönsaker - levande föda

(fortsättning från igår)
...Själv använder jag levande föda, i alla fall delar av den. Om man inte har hört begreppet "levande föda" förut så vet jag att vissa kan få en massa roliga bilder i huvudet på vad det skulle kunna vara. Vad det innebär är att maten är levande på så sätt att den fortfarande har sina enzymer och vitaminer i behåll.
En kvinna vid namn Ann Wigmore, hon grundade Hippokrates Hälsoinstitut i Boston, kom till Sverige på slutet av 70-talet med sitt program om levande föda. Hon hävdade att enzymer och vitaminer förstörs vid cirka 40 grader, så levande föda är en helt vegetarisk kostform där all föda ska ätas rå, fermenterad(jäst) eller torkad. Den kostformen har hjälpt friska människor att må bättre och sjuka människor att bli friska. Är man intresserad av att läsa mer så finns boken "Levande föda" som Ann Wigmore har skrivit.
Att ändra kosthållning och följa inriktningen för levande föda fullt ut är en stor förändring för de flesta. Om det inte passar en men man i alla fall vill försöka få i sig det kroppen behöver så kan man välja ut delar, som jag har gjort.
"Living greens" är... (fortsättning imorgon)

Andra bloggar om: , , , ,

tisdag, juni 05, 2007

Grönsaker - folsyrabrist

(fortsättning från igår)
...En konsekvens kan bli folsyrabrist, en av västvärldens glömda bristsjukdomar.
Folsyra är en B-vitamin som är mycket känslig och kan försvinna med 70-90 procent vid matlagning. Grönsaksmässigt är de bästa källorna gröna bladgrönsaker som spenat, grönkål, broccoli och grönsallad.
Folsyra behövs vid celldelning och proteinomsättning. Man rekommenderar idag gravida att inta extra folsyra, gärna en månad innan om det är en planerad graviditet eftersom den har en livsviktig betydelse i ett tidigt skede. Spontana aborter, för tidigt födda barn och ryggmärgsbråck kan förebyggas med tillskott av folsyra. Brist kopplas också till demensutveckling och depressioner. Forskningen fokuserar mycket på sjukdomen Alzeimer.
Att tänka på är också att vissa läkemedel förstör folsyra som till exempel antibiotika, trimetroprim och antiepileptiska mediciner.
Men hur får man då i sig det man behöver?
Själv använder jag... (forsättning på torsdag)
Trevlig nationaldag!

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

måndag, juni 04, 2007

Grönsaker

Vikten av att äta grönsaker är nog de flesta människor medvetna om. Konsumtionen har ökat lite de senaste åren och idag äter varje svensk ungefär 47 kilo färska grönsaker och rotfrukter om året.
Grönsaker är rika på mineraler, vitaminer och fibrer... men är det verkligen hela sanningen? Inte lika självklart som man tror och då är det vitaminerna och mineralerna jag tänker på.
Näringsvärdet i grönsaker kan ha stora variationer. Det kan exempelvis bero på antal soltimmar, mognadsgrad, gödslingsmetoder eller hur urlakad jorden är.Vitaminer och mineraler är också känsliga på olika sätt. Mineraler och spårämnen kan urlakas vid kokning. De fettlösliga vitaminerna A, D, E och K är känsliga för ljus, förutom vitamin K, och luftens syre. De vattenlösliga vitaminerna , B-gruppen och C, är dessutom känsliga för värme och vattenurlakning.
Med alla dessa omständigheter framstår inte näringsvärdet i grönsaker lika självklart längre, eller hur?
En konsekvens kan bli... (fortsättning imorgon)

Andra bloggar om: , ,

fredag, juni 01, 2007

Goda bakterier - återuppbyggnad

(fortsättning från igår)
...Det är ett tarmreningsprogram som bara tar ett par minuter om dagen i form av pulver och tabletter, det kan användas utan sträng diet. Det stimulerar samtidigt tillväxten av de egna nyttiga tarmbakterierna. På så vis slipper man problemet att försöka få bakterier tillförda genom kosten att fästa i tarmen.
Vital Body & Soul har en sajt där man kan gå in och läsa mer.
Jag har köpt produkterna i hälsokost, det medföljer då en broschyr som är viktig den heter "Ny hälsa genom tarmrening". En fullständig kur tar cirka tre månader för en normal person men det kan också variera ganska mycket. Det viktigaste är att man följer sin egen takt och inte exakt upplägget i broschyren.
Tarmfloran grundläggs tidigt i livet. Vi föds sterila men inom cirka en månad har vi fått uppåt 90 procent av de bakterier som vi sedan kommer att bära med oss. Där kan föräldrar genom kosten verkligen göra en insats för barnets framtida hälsa. Det finns ännu inga generella rekommendationer på pribiotika men eftersom det är ofarligt och inte har några biverkningar så är det ju det ingen anledning att låta bli.
Trevlig helg!

Andra bloggar om: , ,