måndag, december 01, 2008

Sömn

Nu har vi gått in i en sömnig period här i Sverige. En femtedel av befolkningen är så trötta att de har svåra problem med att komma upp ur sängen. När vi ställde om klockan till vintertid i slutet av oktober så blev det som vanligt ljusare på morgonen en period. Nu får nästa sikte på ljus för alla som nästan inte står ut i vintermörkret bli vintersolståndet den 21 december.
Nedräkning, bara tre veckor kvar och sedan vänder det mot ljusare tider!
Sömnen är otroligt viktig för människan, det är vår bästa möjlighet att återhämta oss och få nya krafter.
Att sova för lite är något som kan skada vår hälsa. Ett exempel på det stod att läsa i en artikel i Dagens Nyheter torsdagen 30 oktober 2008 "Sommartid ökar risk för hjärtinfarkt". Enligt en svensk studie som hade publicerats i New England Journal of Medicine så var risken att drabbas av hjärtinfarkt 5 procent högre de sju första dagarna efter omställningen till sommartid i mars, då vi alltså förlorar en timme. Resultaten skulle bekräftas med ytterligare studier. Min tanke blir att om studien stämmer så är det förvånande att bara en timmes mindre sömn kan få en sådan effekt på kroppen.
Till de människor som är trötta året om för att de alltid sover dåligt kan jag rekommendera en artikel som även den stod i Dagens Nyheter torsdagen 30 oktober 2008 "Våga vara vaken". Den handlar inte om praktiska råd utan mer om hur vi ser på detta med sömn och hur man såg på sömn i det förindustriella samhället. Mycket intressant! Kanske kan artikeln hjälpa någon från att stressa upp sig så mycket över hur man borde sova vilket gör att man ofta sover ännu sämre.
En viktig anledning till att många blir så trötta och lite "låga" eller deprimerade den här årstiden är bristen på D-vitamin eftersom solen inte är tillräckligt stark. Den bristen går att kompensera på flera sätt. Mera om D-vitamin kan du läsa i mina fyra blogginlägg från maj 2008 "D-vitamin", "D-vitamin - sola rätt", "D-vitamin - hälsoeffekter" och "D-vitamin - bristgrupper".
Sedan har vi... (fortsättning nästa vecka)

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: