måndag, augusti 25, 2008

Antibiotika - andra alternativ?

(fortsättning från förra veckan, "Antibiotika")
...Så vad har vi då för andra alternativ än att äta antibiotika? Ja, ett sätt som jag själv tycker är det bästa är helt enkelt att försöka undvika att bli sjuk genom att förbättra sitt immunförsvar.
Det som förvånar mig lite i år är att fast det fortfarande är sommar så har redan ovanligt många i min omgivning varit förkylda de senaste veckorna. Så kan det vara om det har varit en väldigt kall och regnig sommar men det är ju inte fallet här i Sverige i år.
Det jag tänker är att vill man förbättra sitt immunförsvar så ska man börja nu. Det tar ett tag för kroppen att bygga upp sig och meningen är ju att man ska ha blivit mer motståndskraftig innan förkylningsperioderna sätter igång. Om vi tar kosttillskott som ett exempel så brukar man räkna med att det tar cirka 3 månader innan de har fått full effekt.
Jag har skrivit ganska många bloggar som knyter an till det här ämnet så jag tar det i stora drag och lägger ut länkar till det jag har skrivit förut om man vill läsa mer.
Så, som jag skriver i "Goda bakterier" och "Goda bakterier - immunförsvaret" är kost, motion, att vistas ute, sömn och vila viktiga delar för att stärka immunförsvaret. Även lactobakterier har en betydande roll, det står att läsa under "Goda bakterier - lactobakterier" och de omtalade fettsyrorna omega-3 och omega-6. De kan man antingen få i sig genom kosten eller kosttillskott. Mer om detta finns under "Fettsyror - omega-3" och "Fettsyror - omega-6". Sedan har vi de i mina ögon fantastiska växterna aloe vera och vitlök. De är båda omtalade för mycket däribland att stärka immunförsvaret. Vill du läsa mer så gå in på "Universalväxter - aloe vera" och "Universalväxter - vitlök". Mer tips att förebygga men också för att underlätta vid förkylningar hittar du på "Förkylning - kan jag förhindra den?". Där kan man också räkna in echinacea som är ett godkänt naturläkemedel. Enligt forskning minskar risken att bli förkyld med 58 procent och den förkortar sjukdomstiden med en till fyra dagar. Skulle man trots allt bli tvungen att äta antibiotika så kan echinacea också rekommenderas i samband med det. Läs mer under "Förkylning - echinacea". Som sagt, blir man tvungen att äta antibiotika, som vid rätt tillfälle är väldigt bra, så kan man under "Goda bakterier - försiktighet med antibiotika" som jag också hade med förra veckan och "Goda bakterier - återuppbyggnad" få en del råd. Det gäller vad man kan tänka på när man äter kuren men också hur man kan stärka kroppen efteråt. Har du haft mycket problem med infektioner under en längre tid så kanske det är bra att satsa på det längre, mer djupgående tarmreningsprogrammet som också står där.
Till er som äter mycket socker, tänk på att det också är något som försämrar immunförsvaret.
Så, att förhöja immunförsvaret och allmäntillståndet sparar på kroppen som slipper slitaget som infektioner innebär, med eller utan antibiotika, och sparar i plånboken med färre karensdagar. Dessutom brukar människor känna sig piggare eftersom de lever hälsosammare och kanske kan tiden och pengarna som annars brukar gå til sjukdom istället läggas på trevligheter.
Det finns mycket att tjäna på att mer långsiktigt bygga upp sin hälsa.
Nästa vecka är det ny månad och nytt ämne!

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: